A kavics – minden, ami érdekes

kavics-pic3

Mi az a kavics?

Kavics. Ki ne gyűjtötte volna őket gyerekként? Annyit szedtünk mi is össze az öcsémmel, hogy már nem tudtuk őket hova tenni. Anya kitiltotta őket a lakásból, mi pedig elkezdtük felhalmozni az udvaron. Ott teleltek addig, amíg tönkre nem tettek egy fűnyírót… ezután fel kellett adnunk ezt a hobbit. Akkor még nem sejtettük, hogy a kavics felnőtt szemmel is érdekes képződmény lehet. Nem más, mint természetesen aprózódott kvart és kvarcitszemekből álló, laza üledékes kőzet. Így már azért komolyabbnak hangzik, nem? Ez nem közismert tény. Ahogy az sem, hogy a kvarc az oxidok és hidroxidok osztályába tartozó ásványfaj, a szilícium-dioxid egyik szerkezeti változata. A köznyelvben ez az anyag kovaként terjedt el. Sokszor találkozunk kovával a hétköznapok során. Ott van például a homokban is. Alkotóeleme az üvegnek és a betonnak. A kvarcit egy nem lerakódott metamorf kőzet, ami főleg kvarcokból áll. Leggyakrabban fehér vagy halványszürke színben találkozhatunk vele, de a paletta majdhogynem végtelen.

Kaviccsal elsősorban a folyókban, tengerekben, tópartokon találkozhatunk, ahol a víz kőzetkoptató hatásának köszönhetően a kőzet a jellegzetes, csiszolt formáját kapja. A kőzetkoptató hatás ebben az esetben azt jelenti, hogy csiszolódnak a kőzetek, amelyek gyakran homokkal együtt fordulnak elő. A képződés helyét extrabazinálisként írják le, ami annyit jelent, hogy az anyag az üledékgyűjtő medencén kivülről származik. Nem csak a víz képes szállítani és aprózni ezeket a kőzeteket, de a szél és a jég is. Elsősorban nem a kőzetté vállás körülményei számítanak, hanem a szemcsék származása. Így az osztályzásuk is eszerint történik: lehet cementáció útján kialakuló vagy szemcseméret alapján történő.

kavics-pic2

Mitől kavics a kavics?

A kavics és egy homokszem, ha közelről vizsgáljuk őket, csak a méretében különbözik. Az összetétele gyakorlatilag ugyanaz. A válasz igazából nagyon egyszerű. A kavicsot a mérete teszik azzá, ami. 4mm felett kavicsról, alatta pedig homokról beszélünk. A kettő keveréke pedig a mindenki által jól ismert sóder. A különböző méretű kőzetek felhasználása eltérő.

Kavics fajták – komolyan?

Bizony a sok felhasználási terület miatt szükséges lett a kőzet osztályzása.  Tehát, ha szükségünk van egy-két mázsára, tonnára, akkor el kell döntenünk, hogy mégis melyik fajtából. Minden fajta más munkálatokhoz ideális, és sokszor a zúzott követ is ide sorolják, noha a képződését tekintve semmi közük egymáshoz. Ha bemegyünk egy tűzépre vagy egy bányába, akkor az első dolog az lesz, hogy megkérdezik, milyen kavics? Ha erre nem tudjuk a választ, akkor azt kérdezik, mire kell. Ebből kiindulva már a segítségünkre tudnak lenni a megfelelő fajta kiválasztásában. Általában dísz, folyami, kulé, mosott, gyöngy, töltő szerepel a címkéken. Hogy egy-egy darab melyik osztályba kerül, azt elsősorban a mérete határozza meg. Érdemes tudni, hogy a kulé a folyami egyik alfajtája. Sok kategórián belül – főleg a díszítésre, térrendezésre szánt fajtákból – még a színek között is válogathatunk.

Melyik kavics mire való?

A díszítésre szánt törmelék értelemszerűen díszítésre való. Idealásik házak lábazata köré, kocsibehajtók feltöltésére, játszóterekre, kerti szigetek, ösvények kiemelésére. Különböző méretekben és színekben kaphatók, ezért nagyon sok lehetőséget rejtenek magukban. A 40 mm felettieket már díszkőnek nevezik.

kavics-pic1

A kulé a folyami egyik fajtája, s az egyik legsokoldalúbb fajta. Ház körüli munkákhoz ez lesz az, amit a bányában ajánlani fognak, ha kérdezünk. Egyik alfajtája a gyöngykavics, amely gömbszerű formájáról és apró méretéről. kapta a nevét. Ideális gyerekes házaknál a kertbe, mert nem sérti fel a lábakat, s mellette rendkívül diszkrét a megjelenése.

A mosott törmelék ideális a kavicságyak kialakítására, de gyakorlatilag bárhol felhasználható. A töltő kavics pedig szintén, ahogy a nevéből adódik, feltöltéshez, alátöltéshez való, amelyre azután nyugodt szívvel térkövezhetünk. Ezek általában kinézetre nem túl meggyőző darabok, amelyek mégis tökéletesen teljesítik a szerepüket.