Hogyan hat ránk az alkohol? Mi az a véralkoholt szint és hogyan mérhető?

veralkoholszint-pic1

Mi az a véralkohol?

Akinek van jogosítványa, minden bizonnyal hallottam már azt a kifejezést, hogy véralkoholszint. De ez nem csak azok számára hasznos tudás, akik vezetnek. Az alkohol köztudottan a világ legismertebb és legszélesebb körben, legtöbb alkalommal használt élvezeti cikke. Fogyasztása egyidős az emberiséggel. Országonként ugyan eltérő a jogszabály, de bizonyos életkor fölött legálisan fogyasztható. Egyes területeken az alkoholizmus népbetegségnek számít. Ettől függetlenül a mértékkel történő alkoholfogyasztás a kultúra része. Vannak olyan alkalmak, amelyek megkívánják, hogy koccintással ünneplejen az ember. A fogyasztott alkoholmennyiségétől függően az alkohol a vérben véralkohol formájában jelenik meg. Ezt a mennyiséget olyan tényezők is befolyásolják, mint a testsúly, a nem, a kor. Ennek mennyiségétől függ az, hogy az alkoholfogyasztás milyen módon mutatkozik meg. Már másfél korsó sör elfogyasztása is tompítja a reflexeket, függetlenül attól, hogy felismerjük-e vagy sem. Ezért is annyira veszélyes és szigorúan büntetett az ittas vezetés. Minél több szeszes italt fogyasztunk el, a hatás annál erősebb, s a következmények annál súlyosabbak lehetnek. 5 ezrelék feletti véralkoholszint halálos kimenetelű. Ugyanaz a mennyiségű szesz egyes embereknél eltérő fokú ittas állapotot jelent, mert egyénileg változó maga a toleranciaküszöb is. Minél kisebb valakinek a toleranciája, annál súlyosabb állapotba kerülhet a szeszes italok fogyasztása után.

veralkoholszint-pic3

Véralkohol ezrelékek és állapotok

0-0.5 ezrelék között még tiszta a tudatállapot, ezért van az, hogy egyes országokban bizonyos mértékű alkoholfogyasztás engedélyezett akkor is, ha vezet az ember. Ez egy átlagos testsúlyú ember számára kb. 3 deciliter sör elfogyasztását jelenti. Azonban azok, akik érzékenyebbek a szeszre, enyhén ittas állapotba kerülhetnek már 0.3 ezreléktől is. 1.2 ezrelékig még enyhén ittasnak számít valaki. Ez általában együtt jelentkezik a felszabadultabb viselkedéssel, beszédeséggel, de nem jár jelentős egyensúlyzavarral. Ilyenkor már lassabbak a reflexszek, csökken a reakcióidő. Ez azért veszélyes, mert a fogyasztó ezekből mintsem érzékel. Megnövekedett önbizalma miatt nyugodt szívvel ülne autóba. 0.9-2.5 ezrelék között ittasságról beszélünk. Ekkor már a fogyasztó is érzi, hogy lassabb a mozgása, nehézkes lehet a beszéde. Az egyensúlyérzék jelentős csökkenése figyelhető meg. Vannak olyanok, akik nehezen fókuszálnak. És ami sok kínos pillanatot okozott már az embereknek: az ítélőkészség is romlik. 3 ezrelék környékén a viselkedés egyre zavarosabb lesz. Az alacsony toleranciával rendelkezők ekkor már nehezen tudnak a beszélgetőpartnerükre összpontosítani, aluszékonysággal viaskodnak. 4 ezrelék környékén már fejfájás, szédülés és hányinger is kínozhatja őket. A 3.5-5 ezrelék között állapot életveszélyes lehet, sőt 5 ezrelék környékén az is. Az ember elvesztheti az eszméletét és a testhőmérséklete veszélyesen alacsony szintre zuhanhat vissza. A légzés és a keringés koordinálatlanná válik, vagy le is áll. A helyzet olyan súlyossá vállhat (5 ezrelék környékén), hogy az esetek többségében halálos kimenetelű.

Hogyan számoljunk véralkohol szintet?

A véralkoholszint egyénileg mérhető csak. Ismernünk kell azt, hogy milyen alkoholt, milyen mennyiségben fogyasztott az egyén. Az etil-alkohol sűrűsége 0,789 g/cm3, azaz kb. 0,8 g/cm3. Ez azt jelenti, hogy 1 cm3 alkohol tömege 0,8 g. 1 cm3 = 1 ml. 1 ezrelékes véralkoholszintnél, tehát 1000 ml vérben 1 ml alkohol van, amely 0,8 g-nak felel meg. Szerencsénkre már nagyon megbízható online kalkulátorok vannak arra az esetre, ha időt akarunk megspórolni, vagy csak hadilábon állunk a matekkal.

veralkoholszint-pic2

Magas véralkohol szint esetén mi a teendő?

Az alkoholmérgezés 2.5-4 ezrelék közötti állapot. Ekkor a véralkoholszint olyan magas, hogy az alany egyre aluszékonyabb, kifejezetten zavart, nehezen ébreszthető. Akár kómába is eshet. Eleinte szűk, majd maximálásra tágult pupilla jellemzi. Ha ilyen helyzetben találunk valakit, akkor az első teendőnk, hogy megakadályozzunk, hogy még több italt igyon. Ez valószínűleg ellenállás fog kiváltani, így a legjobb, ha szakember segítségét kérjük az ügyben. Súlyos, kómás állapotú emberhez azonnal hívjunk mentőt! Annak kiérkezéséig az elsősegélynyújtás szabályai szerint járjunk el, ha a mérgezett nincs eszméleténél. Ellenőrizzük a légzést, a keringést, ne engedjük, hogy a nyelv hátra csússzon. Lehetőség szerint helyezzük stabil oldalfekvő helyzetbe az alanyt. Ha a mentők pontos utasítást adnak, akkor aszerint járjunk el!