Hogyan legyen melegvizünk? A bojlerekről bővebben

Mi a bojler?

A bojler egy remek eszköz, amely a vízmelegítésre és tárolásra alkalmas, illetve ipari értelemben a gőzkazánokat is, de jelen cikk teljes mértékben a háztartásokba készült gyártmányokkal foglalkozik, és azzal, hogyan varázsoljunk gyorsan és költséghatékonyan megfelelő mennyiségű melegvizet az otthonunkba. A melegvíz előállítása ugyanis nem két fillérbe kerül az embernek. A költségek sok dologtól függenek. Mekkora űrtartalommal bír a bojler, hogy milyen melegítési forrást, nappali vagy éjszakai áramot használ-e. Nem elhanyagolandó tényező az sem, hogy a bojler nagyságának kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy hány ember fogja használni a vizet, illetve azok mennyire vannak oda a forró fürdőért, és hogy milyen hosszan fürdenek vagy zuhanyoznak. Bizony még az is számít, hogy az ember inkább zuhanyzik, zuhanykabin található-e a fürdőszobában, vagy fürdőkád.

A bojler hosszú utat tett meg az 1800-as évek eleje óta addig, hogy a mai szerkezet sajátos formáját és funkcióját elérje, és melegvizet varázsoljon az otthonunkba. Ma már azonban sokféle különböző típusú és méretű darabot tudunk megvásárolni a piacon belőlük, így tekintsük is meg egy kicsit részletesebben ezeket. Beszélhetünk a bojlerek körében fosszilis tüzelőanyagokkal működő darabokról. Ezek az eszközök olajpárát és levegőt melegítenek fel, és nyerhetik a beltéri vagy a kültéri levegőből az égéshez szükséges levegőt. Ennél sokkal modernebb már az elektromos bojlerek típusa, amely leginkább elterjedt a piacon is. Ezek a nevükhöz híven elektromos árammal melegítenek, ezek sokszor még hőszivattyút is tartalmaznak, és első sorban azt használják. Milyen felosztásokról beszélhetünk még? A bojlereknél megkülönböztetünk átfolyós és tárolós fajtákat is, amelyek nagyban különböznek a melegítési folyamatukban.

Miért jó megoldás a bojler?

Valamilyen úton vagy módon minden lakásban elkél a melegvíz, és ennek a legkézenfekvőbb módja egy remek bojler beszerzése. Ha nem szeretnénk egy hatalmas tartályt, vagy egyáltalán bármilyen tartályt a közvetlen környezetünkben, akkor jó megoldás egy átfolyós vízmelegítő megvétele, amely tárolni nem tárolja a vizet, és csak akkor melegít, hogyha arra szükség van. Az, hogy melyik fajtával spórolhatunk többet, nagyban függ attól is, hogy mennyit használjuk a vizet, és milyen mértékben. Általánosságban véve talán mégis elmondható, hogy egy átfolyós darab egyszerű logikával nézve, talán jobban megéri, hiszen az előre felmelegített víz az idő elteltével csak langyos lesz, átveszi a hőt a felület, amivel érintkezik, így pedig a melegen tartása még plusz áramfogyasztást jelent. Sok esetben azonban a tárolós bojler az igazi.

A bojler fő ismérve, a tartály

A tartály az egyik legfőbb ismérve valóban a vízmelegítőknek, akármelyik fürdőszobába belépünk, ennek a nagy dobnak bérelt helye van a padlón vagy a falhoz erősítve. Időnként felgyullad a kis lámpa, ilyenkor éppen melegít a bojlerünk, esténként néha zúg, kattog, de ennél többet nem tudunk róla egyszerű emberként. Miért is olyan különleges ez a tartály azonban? Különböző alapanyagokból készített törzse jól tartja a hőt, és általában fehérre festett külső rétege pedig könnyedén beleolvad a fürdőszobákba, ezzel is ellensúlyozva a nagyobb termetét, ami kisebbíti az egyébként is aprócska helyiségek összhatását. A belső réteg természetesen valamilyen rozsdamentes anyagból készül, hogy a sok vízzel való érintkezés ne tegye tönkre a gépet. Itt fog megtörténni a melegítés és a tárolás is. A szerkezet lényege a melegítésen túl tulajdonképpen a hőszigetelés, ami nagy befolyással van arra, hogy mennyi energia megy kárba vagy marad meg, ezért mindenképpen kiváló szigetelésű bojlert érdemes vásárolni. Ezen felül mi is tartozik még a vízmelegítő legfontosabb egységei közé? Mindenképpen a fűtőegység az egyik legfontosabb alkatrész, amelynek hatékonysága szintén fontos tényező, illetve a hőszabályozóról sem szabad elfeledkeznünk.

A tökéletes szerkezet: a bojler, ami napenergiát használ

Egyre népszerűbb a napenergia felhasználása manapság, és ez alól nem maradhatnak kivételek a vízmelegítők sem. Habár egy ilyen szerkezet a sokszorosa árban a másik fajtának, mégis megéri egy idő után az árát, hiszen többé nem kell fizetnünk az áramért, ami felfűti a vizet, és összességében jelentős összeget spórolhatunk meg általa akár havonta is.

A bojler javításáról

Mint sok más elektronikai termék esetében, a bojlernél is előfordulhatnak hibák, amelyekre megoldást kell találni. Rezonáló hangok, hogyha a biztonsági szelep meghibásodik, egyszer csak nem lesz melegvíz, felgyülemlik a vízkő, amivel kezdenünk kell valamit. A jó minőségű bojlerek esetében ezek a javítások sokkal későbbi időpontra tolhatók, így érdemes olyan terméket választani a házba, ami minőségi, minőségi alkatrészekkel és felszerelésekkel van ellátva. Egy jó bojler hosszú évekig, évtizedekig is kitart anélkül, hogy komolyabb javításokra vagy cserére lenne szükség, ezért ne hagyjuk a véletlenre ezt a feladatot, és jó minőségű terméket válasszunk. Egészen biztosan meg fogja érni az árát.