Kontaktlencse kisokos: mi van, ha más bőrébe szeretnénk bújni?

Miért annyira jó buli a kontaktlencse?

Gyerekkoromban mindig a farsangot vártam. Középiskolásként a cosplay volt a szenvedélyem. Fiatal felnőttként pedig a fantasy/sci-fi szerepjátékok világa vonz. Ez három nagyon eltérő műfaj, más-más céllal. A farsang egy hagyomány, a cosplay egy előadó-művészet, a szerepjáték pedig a társasjáték egy formája. És mégis mi a közös ezekben? Hogy egy tőlünk teljesen különböző karakter bőrébe kell bújni, akinek a külseje is eltérő a sajátunktól. Sokszor a szem és hajszínük is.

A haj és a szem színének elváltoztatása az, amitől igazán részletgazdag lesz egy-egy átalakulás. A hajat parókával, a szemet kontaktlencse segítségével lehet elváltoztatni. Ez gyerekként problémás volt, mivel egyik szülő se vesz szívesen méregdrága kellékeket a gyerekének csak azért, hogy egyszer-kétszer viselje. Én se tenném. De, amikor már magasabb szinten űztük a barátainkkal a dolgot, már nem maradhatott el. Mi még ahhoz a generációhoz tartozunk, akik elsőként csöppentek bele ebbe a popkultúrába Magyarországon. Az első időkben még nem voltak olyan extrém kosztümök, mint manapság, de már akkor is igyekeztünk karakterhűek lenni.

Multicolored eye, macro shot.

Mind a cosplay esetében, mind az élő szerepjátéknál a karakterhűség a legfontosabb. Ebbe természetesen beletartozik a karakter szeme színének lekoppintása is. A világosszemű iparűzőknek könnyű dolguk van, hiszen könnyedén elérhetik a kívánt eredmény, de nekünk, sötét szeműeknek már nehezebb a dolgunk. Szerencsére a helyzet egyre biztatóbb. A popkultúrák népszerűsége hozzájárult ahhoz, hogy a kontaktlencse gyártók is felismerték a piacban rejlő potenciált. Speciális kontaktlencséket kezdtek el forgalmazni, amelyek nem csak egyszínű kiadásban, de több színűben és mintásban is kaphatók. Ezeknek köszönhetőn annak a fiktív vagy történelmi karakternek a bőrébe bújhatunk, akiébe csak akarunk.

A felelősségteljes kontaktlencse viselés alapjai

Bár a hangsúly a bulizáson van, higiéniai szempontból ezeknek a lencséknek a viselése semmiben sem különbözik egy dioptriás kontaktlencse viselésétől. Sőt! Ha lehet, még szigorúbban kell követni a leírásokat, mert a beöltözés együtt jár az akár több rétegnyi sminkeléssel. Ráadásul egy ilyen eseményen mindent összefogdosunk magunk körül és a mellékhelyiségek sem a tisztaságukról híresek. Ha kiesik a lencse, akkor kuka. Az se szerencsés, ha a szemünkhöz érünk. De vegyük inkább sorra a kontaktlencse viselés alapvető szabályait.

Minden lencsének van egy szavatossági ideje, amelyet a vásárláskor ellenőrizhetünk. Általában a lencsék a gyártástól számított 36. hónapig használhatók. Ezeket a számokat komolyan kell venni. Sose használjunk olyan lencsét, amely lejárt! A látásunk nem játék.

Mindig annyi ideig használjuk a lencséket, ameddig elő van írva. Ne tovább! Az egy napos kontaktlencse egy napig használható, a hónapos egy hónapig és így tovább. Ehhez megfelelően és következetesen kell gondoskodni róluk. A lencséket nekik megfelelő lencsefolyadékban kell tárolni, amit az előírt gyakoriságnak megfelelően kell cserélni. Ellenkező esetben feláll a fertőzés veszélye, s az a látásunkat veszélyezteti. S egyébként a lencsék minőségét is.

A tárolás maga nem nagy ördöngösség. Mielőtt a tokot először használnánk, tiszta kézzel, kontaktlencse folyadékkal öblítsük át. Miután ezzel megvagyunk, öntsünk bele egy kis folyadékot, helyezzük bele a lencsét, és még öntsünk rá valamennyit. Néhány havonta cseréljük le a teljes készletet, vagyis a tokot, és ha van, akkor behelyező eszközünket is. Lencséket nagyon sok helyen például a https://eoptika.hu/termekek/kontaktlencse.html oldalon is találunk.

Kontaktlencse túlélő készlet az eseményre

Ha megfelelően felkészülünk az eseményre, akkor a lencsék nem fognak kellemetlen meglepetést okozni. Arra mindig figyeljünk, nem-e irritálja a szemünket a viselése. Sokan vannak, akik egyszerűen nem tudják őket hordani, mert az kellemetlenségekkel jár. Ezt nem érdemes erőltetni. Hangsúlyozom újra: a szemünkről és a látásunkról van szó! Még nem tart ott az orvostudomány, hogy ezt pikk-pakk helyettesíthesse, helyreállíthassa. Bár menő lenne…

Egy több elemből álló tok jó szolgálatot tud tenni, valamint egy lencse behelyező eszköz is sok segítséget nyújthat. Ezzel bármikor elvégezhetjük a műveletet anélkül, hogy szabad kézzel a lencsékhez érnénk. Emellett egy illamentes papírtörlő és kézfertőtlenítő is legyen nálunk, hiszen nem tudjuk, milyen állapotok vannak a mosdókban. Legalább olyan fontos, hogy szemcsepp is legyen a táskánkban. Különösen akkor, ha egész napra tervezzük a színes kontaktlencse viselését. Ezek vastagabbak a hagyományosnál, így megterhelőbbek a szemünk számára. 

Kontaktlencse vs. smink

A beöltözéssel karöltve jár a sminkelés is. Azonban lencse viseléskor nagyon körültekintően kell mindezt végeznünk, nehogy idegen anyag kerüljön a lencse alá. Mindig azoknak behelyezése után álljunk neki a kencézésnek. Lehetőség szerint használjunk természetes kozmetikumokat, amelyek egyben antiallergének is.