Mi mindenre jó a díszléc?

Mi az a díszléc?

A díszléc (stukkó) épületeken, elsősorban a belső terekben alkalmazott, eredetileg gipszből készült plasztikai elem, amely már a reneszánsz korban is népszerű kiegészítője volt az enteriőröknek. Hatalmas épületkomplexumok, kastélyok falait, mennyezeteit tagolták velük, ablakokat, s egyéb nyílászárókat foglaltak elegáns keretbe ily módon. Elmaradhatatlan díszítő elem volt a rizalitok, márványoszlopok, puttók, kapuzatok között, melyek egytől-egyig a főurak rangjuknak megfelelő reprezentációs igényeit voltak hivatottak kielégíteni. A kastélyok és templomok esetében a díszítés (a függőleges és vízszintes tagoló elemek) az építmény társadalmi, szellemi és gazdasági szerepéről is árulkodott. A díszterem pedig minden más funkcionális belső tér közül kiemelkedett. Olyan pompába öltöztették a kor építészei, hogy még a legkritikusabb vendégek is ámulatba ejtse. A belső építészet és a belső terek funkciója persze azóta gyökeresen megváltozott, de az otthonunk kialakítása továbbra is reprezentatív értékkel bír. Igaz, már nem a szomszéd város urát, hanem kedves barátainkat, kollegáinkat, családunkat látjuk vendégül. A díszléc a változások ellenére nem lett ódivatú, hanem frappáns, esztétikus, s egyben funkcionális kellék is. Kiváltképp most, amikor számtalan enteriőr stílus egyszerre éli fénykorát.

Mire használható a díszléc?

Díszléc és díszléc között hatalmas különbség van. Mielőtt megterveznénk álmaink nappaliját, nézzük meg, milyen kellékek állnak a rendelkezésünkre. Merthogy díszlécből is számtalan fajta létezik. A síkfali stukkó teljes felületében fekszik fel a falra, tehát ideális választás akkor, ha az oldalfalakat szeretnék dekorálni pl. színek elválasztásának vagy kazettákat (kereteket) kialakítása céljából. Mind az oldalfalakon, mind a mennyezeten alkalmazható.  A kazettás megoldáshoz praktikus sarok léceket is vásárolni, de abban az esetben is érdemes efelé kacsingatni, ha a mennyezet és az oldalfal közötti sarkokat szeretnénk lezárni, dekoratívvá tenni. Mennyezeti burkoló használata esetén elmaradhatatlan a saroklécek alkalmazása, mert ilyen esetekben kell a szegőelem. A különböző anyagból gyártott lécek beépítésével tükörmennyezeteknek, fali polcoknak, képeknek és lámpáknak adhatunk esztétikus keretet, alakíthatunk ki frappáns bordűröket. A modern világ vívmánya a stukkók mögé rejtett világítás. Egy modern, letisztult enteriőr gyakorlatilag elképzelhetetlen rejtett LED-szalagok nélkül, s ezekhez speciális stukkókra van szükség. De nem csak világítást alakíthatunk ki ilyen lécekkel, hanem elrejthetjük a nem túl esztétikus részleteket, egyenetlenségeket, vagy akár a karnisokat is. Falikarokat is bekeretezhetünk velük, amennyiben azokat szeretnénk hangsúlyozni. A felhasználásuknak csak a képzelet szab határt.

Mire kell figyelni a díszléc felhelyezésekor?

Választhatunk keskeny, vagy széles, egyszerű vagy mintás lécek között. Ezeket mind megtaláljuk a https://ledguru.hu/design-megoldasok-193/diszlec-195 kínálatában. A lényeg az, hogy mindig azonos termékcsaládból válogassunk, mert egyéb esetben a mintázat és a szélesség is eltérő lehet. Termékcsaládokon belül jellemzőek a sarokelemek, amik praktikusak és megkönnyítik a munkát. A ragasztásnál ügyeljünk arra, hogy a megfelelő oldalra nyomjunk belőle, különben a lécünk a kukában végzi. Még vásárlás előtt érdemes lemérni, mennyi anyagra lesz szükségünk, így nem lesz se túl kevés, se túl sok belőle. A felesleges léceket egyébként a szelektív anyagok közé kell dobni, mert a polisztirol nem csak könnyű és festhető, de újrahasznosítható is. Jó választás, mert kellően rugalmas és párás helyen is alkalmazható.

Szakember kell a díszléc felhelyezéséhez?

Ha belső terek díszítéséről van szó, érdemes szakemberre bízni a munkát, de a stukkók felhelyezése akár házilag is megoldható. Kellő odafigyeléssel és alapossággal az kifogástalan eredményt érhetünk el. Az interneten számtalan leírást és videót találunk arra, hogyan tehetjük ezt meg, hogyan rögzíthetjük a léceket a falra. Ha polisztirol léceket vásárolunk, akkor minden gond nélkül megcsinálhatjuk magunknak. Ragasztóra (szerelőragasztó vagy stukkóragasztó), kinyomópisztolyra, akril tömítőre, vágószerszámra és (bizonyos esetekben) gérvágó ládára lesz szükségünk. Utóbbi csak abban az esetben nélkülözhetetlen, ha a sarkokat magunknak vágjuk. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a metszés megfelelő szögben történjen. Az akril tömítő a ragasztás után megmaradt rések töméséhez kell. Fehér színű, festhető változatra lesz szükségünk a tökéletes eredmény érdekében.