Milyen a megfelelő kutyatáp?

Mindent a kutyatápokról és az etetésről

Kutyája sokunknak van, azonban nem szoktunk megfelelően utána is járni, hogy hogyan kell megfelelően etetni az állatot, aki velünk él egy háztartásban. Ez azonban nagy hiba. A kutyáknak is megvan a maga preferenciája és tápanyagszükséglete, aminek a biztosítása a mi feladatunk. Így tehát felelőségteljes gazdiként mindenképpen vessünk egy pillantást arra, mit is adunk a kutyánknak. A házi koszt bár nem tilos, nem fedezi teljes mértékben azt, amire egy ebnek szüksége van. A megfelelő kutyatáp tehát kritikus jelentőséggel bír. Ahhoz pedig, hogy ezt megtalálja az ember, tisztázni kell néhány dolgot.

A kutyatáp megtalálása

Mindenek előtt tisztáznunk kell, mit is eszik egy kutya, hányszor eszik és mekkora adagokat. A kutyák számos fajtáját ismerjük, az étkezésük minősége azonban általában megegyezik egymással. Ami nagy eltéréseket mutat, az a mennyiség. Akár kicsi kutyánk legyen, akár nagy, napi kétszer szokás etetni. Ennél többet nem érdemes számára kitenni, mert csak túleszi magát, elcsapja a gyomrát. Többnapi étel esetén pedig komoly gondot is okozhat egy csúnya gyomorlyukadás. Hosszú távon a kisebb mértékű túletetés is veszélyes lehet, hiszen az elhízás évekkel csökkentheti a kedvencünk életét. A mennyit kérdésre azonban nehéz a válasz. Minden méretű állat más mennyiségű ételt is igényel, így ameddig egy egészen kistestű állat csak napi két kistálat eszik, addig a másiknak a gazdáit húszkilós tápokkal látjuk az áruházakban. Összetételét tekintve elmondhatjuk, hogy a kutyák húsevő lények, ez a táplálkozásuk fő alapja, azonban ennek ellenére pusztán húsból nem tudnak megfelelően étkezni. A fehérjén kívül szükségük van még számos vitaminra, ásványi anyagra és nyomelemre. A növények fogyasztása is fontos a számukra, ugyanis a növényi rostok indítják be az emésztési folyamatát ezeknek a tápanyagoknak.

Milyen a jó kutyatáp?

Fontos, hogy tartalmazza mindazon felsorolt tápanyagokat, amik a kutyák fejlődéséhez, egészségének megőrzéséhez és emésztéséhez szükségesek. Lehet száraztáp és nedves táp, azaz konzerv is, illetve az sem elhanyagolható, hogy a kutyánk ne csak a túlélés és az ösztön végett táplálkozzon, de élvezze is. Megfigyelhető ugyanis, hogy vannak olyan kutyatápok, amiket kifejezetten szeretnek vagy éppen ellenkezőleg, nem szívesen esznek meg. A száraztáp mellett mindenképpen legyen kint víz is, hiszen nedvességtartalma annak értelemszerűen igen csekély. A víz egyébként is fontos a kutyák esetében. Sok macskatartó, aki most kutyát nevel, véti el ezt a hibát. Míg a macskák igen száraz lények, és csak néha lefetyelnek egy kis vizet, addig a kutyáknak mindig szükségük van a közelben egy tál vízre, hogyha elfáradtak a szaladgálásban és a játékban, akkor tudjanak valamivel hidratálni.

Számít a jó minőség a kutyatápok esetében?

Többet, mint azt hinnénk! A nem megfelelően készített kutyatápok sok felesleges és nem fontos tápanyagot tartalmazó alapanyagot használnak. Az olcsóbb tápok több ballasztanyagot is jelentenek egyben. Ezek az anyagok alapvetően nem veszélyesek a kutyák számára, azonban tápértékük nincs, csak amolyan olcsó kitöltőanyag, hogy a drágább és egyben értékesebb elemek helyett kerülhessen valami az ételükbe. Ezek az anyagok felpuffadnak a kutya hasában, ezért az evést is hamarabb hagyhatják abba, azonban egy-két óra alatt kimegy belőlük a nedvességtartalom, és a kutyánk ismét éhes lesz. Egy minőségi kutyatáp (mint amiket itt találunk: https://www.petnet.hu/alkategoria/KUTYA_KUTYATAP_KUTYAELEDEL-4) ilyen anyagokat nem használ, kifejezetten csak olyan összetevőket tartalmaz, ami fontos a kutya egészségi állapota szempontjából. Ez azt jelenti, hogy megfelelő koncentrációban tartalmazza ezeket a tápanyagokat, sőt még többet is. Léteznek ma már kutyatápok gyógyászati célokra is, amelyek sokat javíthatnak felépülőben lévő, beteg vagy gyenge kutyák esetében, és akár éveket is adhatnak hozzá az állat életkorához.

A kutyatápok gyógyító hatása

Nem véletlenül kaphatunk tehát különleges kutyatápokat. Előfordul, hogy a kutyánk allergiás a normál tápra, így neki kifejezetten erre a célra készített eledelt érdemes adni, hogy visszanyerje a korábbi állapotát. A legjobb, ideális eset persze az, hogyha elvisszük az állatot az orvoshoz, amikor örökbe fogadtuk, de sokszor csak tünetek megjelenésével fedezzük fel az ilyen jellegű problémákat. Minden kutyának jól jöhet egy kis multivitaminos táp, és sok eledel gondoskodik már a szervi bajokkal küzdő, öregedő vagy balesetett szenvedett állatainkról. Vannak fajok, amelyek felépítésüknél fogva hajlamosabbak egy-egy betegségre, így ennek érdemes utána nézni, hogy még a nevelés előtt fel legyünk készülve a gondozásra, és persze a kutyatápok ebben is segíthetnek. A megelőzés mindig jobb, mint a kezelés, ezt a kutyák esetében sem érdemes elfelejteni.

Úgyhogy érdemes mindenkinek áttekintenie a tápok címkéjét, mielőtt vásárol. Csak jól bevált darabokkal próbálkozzunk, ne bízzuk a véletlenre. A spórolás ne menjen a kutyánk egészségére.